Heartbreak Hotel

Hij stond daar tegen zijn zin in maar hij kon niet ontkennen dát hij er nu eenmaal stond. Met in zijn ene hand het handvat van zijn rolkoffer en in zijn andere hand zijn telefoon waar de reservering in te vinden was.
Het gebeurde hem niet vaak dat hij tegen zijn zin in op vakantie gaat maar het was hem ontegenzeggelijk al enkele keren overkomen. De laatste keer was enkele jaren geleden maar hij wist nog precies waar hij zijn koffer had verstopt. Dus toen het moment daar was om zijn kleren bij elkaar te gaan zoeken haalde hij zonder moeite zijn koffer uit de hoek van de schuur, verstopt achter een paar verhuisdozen.
Aan de koffer zat nog een label van zijn vorige bezoek van het Heartbreak Hotel. Hij herinnerde zich nog precies de omstandigheden uit die tijd, hoe hij zich voelde en de tijd die het hem kostte om de draad weer op te pakken. Maar dat was toen en hij leefde vandaag al waren er wel een paar overeenkomsten. De bal van modder die hij voelde rond zijn hartstreek voelde net zo zwaar als toen en ook nu had hij geen idee hoe lang zijn verblijf in het hotel zou gaan duren. Het kon een week zijn, twee weken, een maand.
Hij wist het niet dus toen hij zijn voordeur op slot had gedraaid en naar zijn auto liep ging hij op pad met flink wat bagage. Zowel geestelijk als fysiek. 


De route naar het Heartbreak Hotel was bekend. Hij reed naar de plek waar nagenoeg geen geluid te horen was. Voor veel mensen zou de stilte een heerlijk vooruitzicht zijn maar in het Heartbreak Hotel werd dit doorgaans als minder prettig ervaren aangezien mensen dan met hun eigen gedachten werden geconfronteerd. In dit stadium van zijn leven wilde hij daar liever niet aan toegeven. Maar regels zijn regels en in het Heartbreak Hotel is het verboden om naar muziek te luisteren, naar de televisie te kijken (en dus is er in het hele gebouw geen televisie te vinden) en bij binnenkomst word je geacht je telefoon in te leveren bij de receptie. De nors kijkende receptioniste (zij werkt er al sinds hij daar komt) kent de regels van binnen en buiten en herinnert je maar al te graag wat er van je wordt verwacht:

-Blijf ten alle tijden op uw kamer.
-Alleen bij gevaar (brand, aardbevingen) en wanneer het verblijf ten einde is mag de kamer worden verlaten.
-Muziek is ten strengste verboden.
-Er mag niet worden gesproken.

¨Uw wordt inderdaad verwacht¨, antwoordde de receptioniste toen hij vertelde wie hij was.
¨Heeft u enig idee hoe lang ik deze keer moet blijven in dit godvergeten oord¨, vroeg hij tegen beter weten in.
¨Dat weet niemand, meneer. Als ik een kwartje zou krijgen voor iedere keer als ik die vraag aan mij gesteld zou worden, dan was ik binnen de kortste keren schathemeltje rijk.¨
Hij wist ook niet waarom hij de vraag stelde. Diep van binnen had hij de stille hoop dat iemand een vooruitziende blik zou hebben maar in Heartbreak Hotel kan niemand in de toekomst kijken, net zo min dat men dat daarbuiten wel kan.
¨U mag uw bovenlijf even ontbloten.¨ Ook dit is een standaardprocedure. Hij knoopte zijn overhemd los en met een stethoscoop onderzochte ze zijn borst. ¨Ja, dat is duidelijk¨, merkte ze op na enkele seconden. Ze luisterde nog wat meer. ¨Uhum, mmh, ja, ja…ik heb genoeg gehoord. Als u hier wilt tekenen dan maken we dit in orde met uw zorgverzekering¨
Uw kamernummer is 2203, vierde verdieping, aan het einde van de gang.¨
Hij omarmde hij zijn lot en liep hij met zijn koffer naar kamer naar de lift, op weg naar zelfisolatie. Niet vanwege een pandemie, niet vanwege een ander soort ziekte. Hij was daar vanwege wat hem was overkomen toen hij iemand had leren kennen. Of beter: wat er nadien met met hem was gebeurd. Het verblijf in het Heartbreak Hotel was een vloek en een zegen tegelijk. Wanneer hij het hotel weer zou verlaten was de bal van modder opgelost en voelde hij zich weer als herboren. Tot die tijd was hij aangewezen op zichzelf en voerde hij de innerlijke strijd om zich los te weken van het verleden en een onderdeel te worden van zijn toekomst.

Ook al voelde hij dat nu nog niet, Heartbreak Hotel is de plek waar er hoop is voor wat er komen gaat, al is de liefde er verdwenen. De naam klinkt genadeloos in de oren en zo ervaart hij dat ook. Niets ontziend, zoals het leven zijn kan.


¨Welkom in het Heartbreak Hotel. De datum van aankomst is niet te voorspellen en uw vertrek ligt in onze handen. Wij wensen u een oorverdovende stilte tijdens uw verblijf en een voorspoedig herstel!¨


Reizen verrijkt

Ver van huis in een ander land dat mij vreemd is. We rijden over  
een stoffige weg, ik kijk om me heen en zie mijn bezwete, slapende  reisgenoten in uitleenlopende poses in de stoelen hangen. Ik kan een glimlach niet onderdrukken en kijk weer naar buiten. Reizen verrijkt. Zoveel is mij wel duidelijk geworden. Maanden voordat de reis begon, keken we al uit naar het moment dat het vliegtuig op zou stijgen en ons naar de verre bestemming zou gaan brengen. Deze reis maken we niet zozeer mee, we beleven hem. Onbevangenheid hebben we met ons meegenomen en vooroordelen hebben we thuis gelaten. Met elkaar op pad om met een schat aan ervaringen en verhalen thuis te komen. Verbinding met elkaar is voor nu belangrijker dan verbinding met de WiFi.  Magnifieke uitzichten over wereldsteden, steile klimtochten in de jungle, getuige mogen zijn van een zonsondergang in vele kleuren,  dobberen op een meer, oog in oog staan met wilde dieren, de nieuwe aroma´s uit lokale keukens. Foto’s geven nooit compleet de schoonheid  weer van het land. Verhalen bevatten nooit genoeg woorden om te  kunnen vertellen wat we hebben meegemaakt. Reizen is net als een culinaire verwennerij. Je moet het zelf ondervinden, je moet het proeven. 
De volgende bestemming komt steeds dichterbij. Langzaam ontwaken mijn reisgenoten. Een nieuwe stad met nieuwe ervaringen. Om met elkaar te kunnen delen, om aan terug te denken. Dat reizen verrijkt is tot zover wel duidelijk geworden. Een groter fortuin dan dit is voor mij nu niet denkbaar. 


Quality Time 

Wat onder quality time wordt verstaan is voor een ieder mens weer anders. Waar de een blij wordt van zoveel mogelijk vrije tijd door te brengen voor de televisie of het lezen van een boek haalt de ander zijn of haar geluk uit de aanwezigheid van andere mensen. 
Bij mij kan quality time een hoeveelheid zijn van verschillende dingen. Helemaal opgaan in een goed boek is inderdaad een van de beste manieren van tijd besteden.
Nu het jaar de laatste weken ingaat besef ik dat het afgelopen jaar in het teken heeft gestaan van ontmoetingen met veel verschillende mensen. Mijn nieuwe baan heeft me die kans gegeven en dat is tot op heden een voorrecht geweest. Ik ervaar het als een verrijking om je te kunnen verdiepen in de verhalen van andere mensen die je weg kruisen. Om mezelf te begeven in de energie van anderen kan mij ook weer energie opleveren en mij echt het gevoel geven dat ik leef.
Het is net als het lezen van een krant of kijken naar het journaal, je wordt er nooit slechter van en het levert je altijd iets op. Veel mensen inspireren op verschillende levels. Sommigen zijn gewoon plezierig in de omgang maar laten zich niet zo snel in de kaarten kijken, anderen zijn wat meer open en delen sneller wat hen bezighoudt. Sommigen zoeken naar diepgang, anderen houden het bij een kletspraatje over de dagelijkse gang van zaken. Uit beide haal ik voldoening. 

Ik kijk met veel genoegen terug op 2021. Ik kijk terug op eindeloze gesprekken over het gevoelsleven op een terras in Brabant tot de late uurtjes na een dag te hebben gewandeld. Gesprekken over de verwondering in Zeeland dat de paden van twee mensen elkaar bij toeval hebben gekruist met een waardevolle vriendschap tot gevolg. 
Ik kijk met genoegen terug op het steeds beter leren kennen van collega´s. Van het bekende aftasten aan het begin tot de openheid naar elkaar van vandaag de dag. De emoties die over de tafel rolden tussen relatieve vreemden nadat er een gevoelige snaar bij de een of bij de ander werd geraakt. De gesprekken over helemaal niets wat onderbroken werd door lachsalvo's wat me doet realiseren dat het dus wel degelijk ergens over is gegaan. De mensen die voorbij zijn gekomen en bijna zonder spoor weer zijn verdwenen, de mensen die zijn blijven hangen en waarvan ik oprecht hoop dat ze dat ook blijven doen. Allemaal mensen, allemaal de moeite waard. De mensen die ik al jaren ken en die hebben ook nu weer bijgedragen aan vele mooie momenten. 

Ik ben soms graag op mezelf en ik heb niet op ieder moment mensen nodig. Maar heel vaak ben ik toch graag in hun gezelschap, verrijken ze mijn leven en geven ze kleur aan de dag. Hoe verschillend ze ook zijn, uit ieder mens is iets te filteren wat hen de moeite waard maakt. Dat is voor mij leven, dat is het vinden van geluk, dat is voor mij quality time. 


De Blauwe Kamer

Een doordeweekse nacht, de klok geeft aan dat het even na twaalven is. Ik kan de slaap niet vatten en zelfs op de mij zo geliefde linkerzijde lukt het niet om te ontspannen. Ik voel me net een droogtrommel, want ik blijf maar draaien. Mijn gedachten gaan alle kanten op, er lijkt geen rem op te zitten. Als het in mijn bovenkamer wat rustiger zou zijn, dan was het voor mij een stuk gemakkelijker geweest om te genieten van mijn nachtrust. Tegen beter weten in stel ik mezelf vragen waar ik geen antwoord op heb en zelfs al zou ik ze wel hebben komen daar weer nieuwe vragen voor in de plaats. Ik zit gevangen in een oneindige draaikolk en ontsnappen aan de spiraal lijkt onmogelijk te zijn.

¨Wat heb ik gisteravond allemaal gezegd?¨, ¨Wat heeft zij gezegd?¨, ¨Hoe zou ze mijn woorden hebben opgevat?¨, ¨Wat zou ik anders hebben gedaan als ik het over kon doen?¨ Vragen die net zo nutteloos zijn als dat ze vermoeiend zijn. In mijn hoofd speel ik de tape frame voor frame af. Op deze manier lig ik hier nog uren wakker en met de drukke dag die op mij wacht besluit ik dat het tijd is om hulp in te schakelen. Ik ga te rade bij mezelf en sluit weer de ogen.


Ik kom niet vaak in de Blauwe Kamer maar als ik er ben is het omdat ik er ook echt wil zijn. Waarom het hier fel blauw is verlicht, is mij een raadsel maar het is wat het is. Maar het is niet het uiterlijk van de ruimte waar ik hier voor ben gekomen.
Aan de tafel zit een andere versie van mezelf. Hij is zelfverzekerd en straalt rust uit. De andere ik geeft aan dat hij me al had verwacht, want hij kent me als geen ander. Dat ik al uren lag te woelen is voor hem geen verrassing. Ik hoef nooit een afspraak met hem te maken, want zodra ik de Blauwe Kamer wil betreden heeft hij direct tijd voor mij. 
Ik ga zitten en vertel een korte versie van de reden waarom ik niet kan slapen en waarom ik lig te piekeren. Eigenlijk hoef ik niet veel te zeggen want de andere ik weet van de hoed en de rand. Maar toch, ik merk dat het nu al enigszins orde in de chaos brengt wanneer ik mezelf ¨hardop¨ hoor praten over wat me bezig houdt. Het is alsof zorgen daardoor tastbaar worden, alsof ik ze letterlijk voor mij op tafel zie liggen.
Om het nog meer te verduidelijken stelt de andere ik vragen die mij aan het denken zetten. Beetje bij beetje wordt de schil verwijderd en in stukjes voor mij neergelegd. De kluwen wol wordt ontrafelt waardoor ik het geheel weer overzie.
De andere ik loopt naar het bord aan de muur en gezamenlijk zetten we voors en tegens op een rij en de slotsom is uiteindelijk dat haar op afstand houden het verstandigste is wat ik kan doen. Dat de kans dat ik heel blij ga worden niet groot zal zijn, en ik uit zelfbescherming maar niet teveel mijn best moet gaan doen.
Wat ik in de Blauwe Kamer doe is in gesprek gaan met mezelf, zonder te verzwelgen in zelfmedelijden maar in plaats daarvan mezelf stevig aan de tand voelen om zo tot een eerlijk en gewogen oplossing te komen. En het werkt, want door het vele gepraat val ik alsnog in slaap en word ik ´s ochtends met een opgelucht gevoel wakker.
De richting die ik op moet gaan is helder, de koers is bepaald. En mocht ik toch weer twijfelen over de weg die ik ben ingeslagen dan is er altijd weer de Blauwe Kamer. Waar ik naar mezelf kan luisteren, net zolang het weer duidelijk is wat ik moet gaan doen. Het is doelgericht piekeren, een uitstekende vorm van zelfhulp en de beste manier van in slaap komen die ik iedereen kan aanbevelen wanneer het stormt in je hoofd.


De volgende avond ga ik toch weer langs. Ik voel me ontspannen maar om even na te praten kan geen kwaad. De andere ik zit er, verwelkomt mij en vraagt hoe het met me gaat. En nog voordat ik een woord heb uitgesproken val ik al in slaap. De Blauwe Kamer is voor mij een van de beste niet bestaande plekken. 


¨Wat kom je hier doen?¨

Verslaving is een groot maatschappelijk probleem en ook in ons werk komen we vaak in aanraking met mensen die hier onder gebukt gaan.
Sander leerde ik kennen toen hij op ons kantoor kwam voor de intake. Vanaf het eerste moment kon ik al zien dat hij een, laat ik zeggen, kleurrijk persoon was. Sander had enkele jaren op straat geleefd, verschillende woonhuizen doorlopen, werd daar weer weggestuurd wegens onbehoorlijk gedrag en kwam uiteindelijk terecht in een flatje in niet de beste buurt van de stad.
De blik in zijn ogen was een combinatie van onzekerheid en brutaliteit. Maar weinig mensen zijn te vertrouwen, wees altijd op je hoede en niemand gaat mij vertellen wat ik moet doen. Dat las ik allemaal in zijn ogen toen ik hem zo bekeek. Hij had al langere tijd de wens om zelfstandig te gaan wonen, weg van de dagelijkse begeleiding die hem (naar eigen zeggen) op de huid zat, weg van de regels waar hij zich aan diende te houden. Sander hield namelijk niet zo van regels en ging liever zijn eigen gang.

Dat hij in veel opzichten liever onafhankelijk was bleek wel uit zijn manier van leven. Hij werkte niet, had een uitkering en leefde met de dag. Naarmate de tijd verstreek bleek het zelfstandig wonen een garantie voor veel problemen. In feite was dit de kat op het spek binden, gezien zijn verslaving. Sander had nauwelijks structuur in zijn dag, hoefde niet zo nodig ergens voor op te staan en had geen dagbesteding. Het duurde dan ook niet lang voordat de woonkamer een verzamelplaats was voor lege bierblikken. Wanneer je weinig om handen hebt wordt je sneller bewust van je lichamelijke behoeftes dus het is niet vreemd dat iemand met een verstandelijke beperking, jong en werkloos is zich gemakkelijk overgeeft aan de alcohol.

Ik heb veel meegemaakt met Sander. Tevens is hij een goede graadmeter hoezeer ik zelf ben gegroeid in het werk. Was ik vroeger te licht bevonden voor moeilijke ´zwaargewichten´ als Sander, nu draai mijn hand er niet meer voor om personen als hem te begeleiden. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment bij hem voor de deur stond en hem hoorde schelden en met spullen hoorde gooien. Tien jaar geleden had ik er wellicht voor gekozen om weg te gaan maar in dit geval had ik er geen moeite mee om hoe dan ook naar binnen te gaan. Noem het naïef maar ik had sterk het gevoel dat de agressie niet tegen mij was gericht. Later bleek ook dat zijn frustratie gericht was tegen mensen die hem het leven zuur maakte. Sander zat namelijk tot oren in problemen wat betreft drugsgebruik. Ik kwam op een avond thuis na een lange dag werken. Ik was nauwelijks binnen of mijn telefoon ging weer. Het was de politie. Of ik zo snel mogelijk naar het huis van Sander kon komen, want er had zich een incident voorgedaan en ze hadden mijn ondersteuning nodig. 

Toen ik bij zijn huis kwam was het in zijn huis een drukte van belang. Agenten, familie, buren en Sander zelf. Toen hij me zag klampte hij zich huilend aan me vast. Wat was er gebeurd? Volgens Sander was hij in elkaar geslagen door drugsdealers en waren ze hem al weken aan het lastig vallen.
Opvallend genoeg waren er geen sporen van geweld te zien maar dat hoefde natuurlijk niet te betekenen dat er niets was  gebeurd. Het was verleidelijk om mee te gaan in het verhaal van Sander maar het is daarnaast ook belangrijk om het hoofd koel te houden en niet mee te gaan huilen met de wolven in het bos. Het is goed om als begeleider je betrokkenheid te tonen en daarmee ook een signaal af te geven naar andere mensen dat er iemand is die naast de cliënt staat. Tegelijkertijd is het van belang dat er objectief naar de situatie wordt gekeken.

Het was me duidelijk dat Sander een leven leidde wat hem dikwijls in de problemen bracht. Natuurlijk wordt er dan gekeken naar de hulpverlening in de hoop dat zij hem op het rechte pad kunnen brengen. In het geval van Sander is dat lat die wel erg hoog ligt. Om maar niet te spreken van een utopie. Daarvoor ontbreekt het simpelweg aan mankracht en uren. Bovendien laat hij zich niet zomaar sturen door hulpverleners: we hebben hem niet aan een touwtje. En dus proberen we waar mogelijk hem bij te sturen en onze beperkte invloed uit te oefenen. En dan is het maar de vraag in hoeverre we daar succesvol in zijn. De agenten namen me apart en wilde weten met wie we hier te maken hebben. Ik heb mijn rol uitgelegd en in het kort geschetst wie Sander is. In een hoekje van het portiek zag ik moeder radeloos staan huilen. Ze gaf aan dat ze het niet meer wist.
Sander had eerder die avond in paniek zijn ouders gebeld en zij hebben vervolgens de politie weer ingeschakeld. Wat er precies is gebeurd blijft omgeven door raadsels. Sander gaf aan dat er twee mensen zijn appartement binnen zijn gekomen toen hij de deur opendeed nadat er werd aangebeld. Ze hadden geld van hem tegoed wat Sander niet had en dus vielen ze hem aan. Sander leeft in een milieu waarin hij kwetsbaar is voor mensen die kwaad willen en voor een man die een abonnement heeft op het maken van de verkeerde keuzes kan dit tot nare situaties leiden.

 

Enkele weken later werd ik gebeld door Sander of ik naar zijn huis wilde komen. Ik vond hem trillend en zwetend aan in zijn bed. Er was sprake van craving: een onbeheersbaar verlangen naar een verslavend middel waar je afhankelijk van bent geworden. Het was geen geheim dat hij een verleden had met drugs en deze situatie maakte duidelijk dat hij opnieuw in die bekende val was gelopen.
Hij was echt in de war en net als enkele weken eerder zag ik een klein kind in het lichaam van een volwassen man die smeekte om hulp. Hij was in een situatie beland waarvan hij zelf niet meer wist hoe hij eruit kon komen. Op een gegeven moment leek het wel alsof er vanuit het niets plotseling een voor mij onbekende man in de kamer stond. Hij vroeg aan mij: ¨wat kom je hier doen?¨ Sander reageerde als door een wesp gestoken en vertelde dat hij weg moest gaan. De man bleef even verbouwereerd staan en verliet vervolgens het appartement. Hij had me duidelijk niet verwacht en en leek te schrikken van mijn aanwezigheid. Sander vertelde dat hij iemand was die betrokken was bij het zaken die te maken hadden met drugs en geld. Later kwam de moeder van Sander binnen die inmiddels de huisarts had gesproken. Om hem te helpen bij het afkicken werd er methadon verstrekt en zouden er op wekelijkse basis gesprekken plaatsvinden met de huisarts.

Dit was voor mij een hele nieuwe situatie waarbij ik niet zomaar kon terugvallen op ervaring. Het beste wat ik kon doen was vertrouwen op mijn instincten en inschatten op welke vlakken mijn ondersteuning kon worden ingezet. Ik kon Sander niet eigenhandig van de heroïne afhelpen, ik kon hem niet beschermen tegen de mensen die hem als doelwit zagen en ik was ook niet de persoon die voor hem de keuzes kon gaan maken. Wat ik wel kon doen was zorgen dat lijnen met elkaar in verbinding waren. Sander en ik met de huisarts over het welzijn, de politie die met mij in verbinding stond, zijn bewindvoerder op de hoogte stellen over de situatie bij Sander. En natuurlijk had ik ook mijn lijn met collega´s want dit zijn zaken die je absoluut moet delen met mensen uit het team. Ik werk veel alleen maar dat betekent niet dat ik niet constant in verbinding sta met de mensen om mij heen.
Het was tevens mijn taak om dit incident te melden bij hogerhand. De risico´s die Sander dagelijks loopt zijn groot maar ook ik bevond mij in de gevarenzone. Wat nu als de man die werd geconfronteerd met mijn aanwezigheid niet was weggevlucht maar besloot de aanval in te zetten? Ik ken Sander goed maar het had zomaar gekund dat hij zich in zijn radeloosheid zich tegen mij had gekeerd. Uiteindelijk was ik daar maar alleen in een situatie die behoorlijk onvoorspelbaar was.

Het verhaal van Sander gaat maar door en eindigt niet bij zijn verslaving. De methadon slikt hij nog steeds maar hij is op het moment van schrijven wel af van de heroïne. Aan de andere kant is er het dagelijkse alcoholgebruik en heeft hij een celstraf uitgezeten voor winkeldiefstal. Bij zijn aanhouding heeft hij zich hevig verzet en moest zich uiteindelijk verantwoorden voor de rechter. Ik was aanwezig bij de zitting en de hele wereld was schuldig behalve Sander zelf.

In eerste instantie was het de bedoeling dat hij een taakstraf zou gaan uitvoeren maar de reclassering kon geen geschikte plek voor hem vinden en dus werd hij op een gegeven moment van zijn bed gelicht en meegenomen. Na een aantal weken kreeg ik een telefoontje dat hij weer thuis was. Hij was in een opperbeste stemming, omdat hij de tijd dat hij had gezeten heeft ervaren als een verblijf in een luxe hotel. Hij had elke dag eten en drinken, er werd goed voor hem gezorgd en ook niet onbelangrijk, hij was afgekickt van de alcohol. Tenminste, voor die periode. Sander is een verslaafde die nooit helemaal los kan komen van het middel en momenteel drinkt hij weer zoals destijds.

Ik kan naast Sander blijven staan, een aanspreekpunt zijn voor instanties en proberen hem hier en daar bij te sturen in de hoop dat hij niet in zeven sloten tegelijk loopt. Maar ik besef dat mijn invloed beperkt zal zijn en hij uiteindelijk over zijn eigen keuzes gaat. Ook dat is een onderdeel van mijn vak: accepteren dat je mensen niet altijd kunt behoeden voor de valkuilen die op de loer liggen. 

 


Wegwijzers

Weer een jaar ouder geworden. De zon doet vandaag op een optimistische manier mee en ik besluit naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. De tijd is tekort om tijdens deze wandeling alle hoogte en dieptepunten als een film voor mijn ogen af te spelen. En zelfs al zou ik daar alle tijd van de wereld voor hebben, dan nog zou ik het niet willen. Ik vind het veel interessanter om vooruit te kijken. Maar het verleden legt nu eenmaal de basis voor de toekomst. Het een is onlosmakelijk verbonden met het andere. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben, zijn de lessen die ik heb geleerd. Ik wil mezelf zeker niet voordoen als een moraalridder. Ik heb niet de wijsheid in pacht en ik heb de nodige tekortkomingen. Maar ik heb veel geleerd in de loop der jaren. Over mezelf, over de weg naar geluk, over andere mensen. Ik merk dat ik me beetje bij beetje vast ben gaan houden aan een aantal 
wegwijzers waarvan ik vind dat ze belangrijk voor me zijn. Ze zijn niet onveranderlijk, zoals een mens dat ook niet is. Maar ze zijn in deze fase van mijn leven een houvast en dat voelt nu eenmaal goed.
Dat ik expres naar buiten ben gegaan is geen toeval. Ik hou ervan om in de buitenlucht te zijn, om te bewegen. Het maakt mijn hoofd vrij voor gedachten die wachten om erkend en gehoord te worden. Het is zowel inspirerend als gezond. Een voorbeeld van een wegwijzer die ik tijdens deze wandeling tegenkom: ´bewegen´.
Ik denk aan de mensen die ik ken, ze  zijn een komen en gaan in mijn leven. Sommige zijn als engelen en anderen zijn soms als een last voor de ziel. Het is een goed recht voor iedereen om je te omringen met mensen die je aanvullen, mensen waar je je goed bij voelt. Het is ook een recht om die mensen te vermijden die je energie kosten of die je verder niet zoveel opleveren qua levensgeluk. Na veel ervaringen rijker te zijn geworden is dat een wegwijzer die me tijdens deze verjaardagswandeling boven komt drijven.
Meer dan ooit ben ik er van overtuigd dat ik de dingen moet doen die mij gelukkig maken en ik hoef me er niet schuldig over te voelen. Als ik weet wat goed voor me is, dan is dat een kans die ik moet benutten. Als ik weet wat mij levensgeluk breng dat is het een zogeheten schot voor open doel. En in alle eerlijkheid, ik geloof niet dat ik met het benutten van kansen andere mensen tekort doe met het geven van aandacht. Het is een streven om zowel mijn eigen dromen te kunnen najagen en daarnaast een goede broer, vriend en collega te kunnen zijn.


Het zijn allemaal wegwijzers die ik tijdens de wandeling tegenkom. ´Empathie´, ´sociaal´. Ik zie ze niet letterlijk staan maar ze komen wel op in mijn gedachten. Zomaar wat voorbeelden van dingen die ik heb geleerd. Ik besluit nog wat verder door te lopen voordat ik terug ga. Ik kom borden tegen met termen als 'nieuwsgierigheid', en 'zelfontplooiing'. Al met al is het een wandeling om niet snel te vergeten.
Het is een van voordelen van ouder worden. De wijsheid komt, mits je ervoor open staat, met de jaren. En mocht ik daar nog aan twijfelen, dan is daar wel het bordje wat ik als laatste tegenkom, met de tekst 'leren van je fouten'.
Mijn richtingsgevoel heeft me weer de weg naar huis gewezen. De wegwijzers die ik onderweg tegen ben gekomen brengen me overal waar ik wil zijn.


Tekening: Danuta de Vries


Over de zin van het leven

Net zoals voor iedereen is het leven voor mij een doorlopend leerproces wat geen einde lijkt te kennen. Naarmate ik ouder wordt en steeds meer mensen de revue passeren is het alsof ik steeds hoger op de trap kom te staan en bepaalde dingen ook steeds duidelijker worden dan dat ze ooit zijn geweest. Ik zie vroegere versies van mezelf op lagere treden staan, worstelend met de vragen van toen. Vragen waar ik nu wel een antwoord op denk te hebben. Let wel, denk te hebben. Want een van de lessen die geleerd heb is dat waar ik vandaag zeker van ben morgen anders kan zijn. Het heeft me veel gebracht dat bepaalde zekerheden niet in beton zijn gegoten maar door invloeden van buitenaf en persoonlijke ontwikkeling kunnen veranderen. Bijvoorbeeld het idee dat ik andere mensen moet vertellen wat wel en niet goed voor ze is. Ooit dacht ik dat het aan mij was om ze dat bij te brengen maar van dat idee ben ik nu wel afgestapt. Ook het leren omgaan met emoties is iets wat ik heb moeten leren. Wat dat betreft ben ik dankbaar voor de mensen die op mijn pad zijn gekomen, ze hebben mede geholpen de buitenste schillen helpen af te pellen om zo tot de kern te leren komen.
De kern van wie ik ben en de kern over de zin van het leven.

Als je het wetenschappelijk bekijkt dan zou je kunnen zeggen dat het in stand houden van je eigen soort de zin van dit alles is. Evolutionair gezien heb ik er belang bij dat ik mijn DNA doorgeef aan een volgende generatie. Maar als je het op die manier ziet is dat best een leeg bestaan want dat zegt niets over de daadwerkelijke invulling van mijn leven. Ik ben namelijk niet continue bezig om mijn dna door te geven en dat is gelukkig niet hetgeen waar mijn leven om draait. De invulling is voor een ieder weer anders maar in mijn geval is persoonlijke groei erg belangrijk. Nogmaals, mijn essentieel is niet de essentie van een ander. Iemand kan bijvoorbeeld zijn of haar hele leven gebouwd hebben om het creëren van een gezin en daarnaast niet zoveel uitdagingen hebben. Dat is prima, er zijn geen vaststaande regels voor wat zinnig is en wat niet.

Er is nog iets anders wat het leven voor mij zin geeft en dat is het doorgeven van het licht.
¨Behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden¨. Ik niet precies aangeven wat het moment is geweest waardoor deze uitspraak voor mij is gaan leven. Het is een sluimerend proces geweest wat zich langzamerhand meester van mij heeft gemaakt. Mijn werk als hulpverlener zal daarbij ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld maar ook op persoonlijk vlak ben ik natuurlijk niet stil blijven staan.
We moeten ook niet heel zwaar tillen aan het belang van ons bestaan. Mijn voetafdruk zal niet voor altijd in beton gegoten zijn en hoe het ook met de mensheid zal aflopen, het universum trekt zich er niets van aan. Op kosmische schaal zijn wij totaal niet belangrijk. Maar hoe nietig de mens ook is, ik vind het wel belangrijk om in dat relatief nietige en vergankelijke leven geluk en significantie na te streven. Op zich is dat ook al een mooi levensdoel.

 

Er was een tijd dat ik geloofde dat God aan de basis stond van het leven en dat het God was waar ik ook na mijn dood naar toe zou gaan. Ik heb dat idee langzaam maar zeker los gelaten. Het idee dat een schepper een plan heeft gehad met deze wereld staat nu ver van mij. Wel geloof ik in het goddelijke in jezelf, streven naar de beste versie van en dat je daardoor ook goed voor anderen kunt zijn. Dat bedoel ik met het doorgeven van het licht. Investeer in kennis over jezelf, over de wereld zoals deze was en is. Streef naar groei en zorg goed voor jezelf, relativeer, wees authentiek en haal je schouders zo nu en dan op over dingen. Wees dankbaar en bescheiden.
Dit is wat ik probeer te bereiken. Het doorgeven van hetgeen wat ik heb mogen ontvangen via andere mensen. Op deze manier zin geven aan het leven is een vorm van zingeving die mij wel bevalt. 


Een ontmoeting met mezelf

Vanaf de ingang van de supermarkt was het niet ver meer. Even doorlopen naar de weg en vanaf daar had je uitzicht op de speeltuin. De speeltuin waar ik meer voetstappen heb liggen dan waar dan ook. Als ik mezelf ergens zou kunnen vinden dan was het daar wel. Een andere plek was het schoolplein maar daar was niemand te bekennen. Het lag er verlaten bij en het enige geluid was dat van de bladeren die werden meegenomen door de wind.

Daarvoor had ik mijn geluk nog beproefd bij het plaatselijke busstation maar aangezien het vandaag zondag is en er weinig bussen rijden leek me dat ook niet voor de hand liggend. En inderdaad, het busstation lag er verlaten bij. Geen groepjes mensen waar ik altijd tussen stond te wachten, geen voorbij zoevend verkeer, geen fietsers die onderweg waren naar waar dan ook. Ook hier was ik niet te vinden.
En dus liep ik twintig minuten richting het noorden, naar de plek waar ik was geboren en waar ik het grootste gedeelte van mijn jeugd heb doorgebracht. Voorbij het schoolplein, langs de supermarkt richting de speeltuin. Langs huizen die ik me nog herinner uit mijn jeugd, lopend over stoeptegels die mij jaren eerder hebben gedragen en dat nu weer doen.
De weg oversteken, de brug over en met elke stap kwamen de zandbak, het klimrek en de schommels steeds dichterbij. Daar op een van de bankjes zag ik iemand zitten en al snel herkende ik het rode shirt, de blauwe korte broek en het platte blonde haar. De zoektocht was ten einde want daar zat ik dan.
Ik weet nog dat ik vroeger erg verlegen was en dus hield ik afstand. De kleine ik zat in de zon met een krijtje in zijn hand tekeningen te maken op het bankje. Tot nu toe ziet hij me niet want de kleine ik leek op te gaan in zijn eigen wereld, zich niet bewust van wat er om zich heen gebeurde.

Het was op een bepaalde manier ontroerend om mezelf zo te zien zitten, wetende wat hij nog allemaal zou gaan beleven. De fouten die hij zou maken, de mensen die hem zouden kwetsen.
Een diep verlangen maakte zich meester van mij om hem te waarschuwen voor alles wat deze jongen nog te wachten stond. Ik wilde als het ware naar hem toe lopen, naast hem gaan zitten en de grote lessen van het leven geven. Maar bijna tegelijkertijd bedacht ik me, want wat zou het gaan uithalen. De jongen die daar zat was nauwelijks ouder dan een jaar of zes dus hij zou niks begrijpen van wat ik zou zeggen. En dus besloot ik dat ik mijn afstand zou bewaren en hem zelf zijn lessen zou laten leren. Zonder de hulp van mijn ervaringen.
Ik ging zitten in het gras op ruime afstand van de jongen die later de man zou worden die ik nu ben. Hij keek op en zag me zitten. Toen we elkaar aankeken hief ik mijn hand op en zwaaide. De jonge ik leek even te twijfelen maar zwaaide vervolgens terug.
Toen stond hij op liep weg. Op weg naar de toekomst, op weg naar de meeste van mijn herinneringen. Ik had hem zoveel willen vertellen, ik had hem voor zoveel dingen willen behoeden maar al is mijn leven het zijne, toch is het niet aan mij om het verschil uit te leggen tussen wat goed is en wat niet. Het is niet aan mij om hem te sturen in zijn keuzes.


De kleine ik is inmiddels uit het zicht verdwenen. Vermoedelijk op weg naar een van zijn vriendjes die wonen in de buurt. Dezelfde vrienden die hij jaren later uit het oog zou verliezen omdat dat nu eenmaal gebeurt. Mensen komen en gaan en je kunt ze niet allemaal bij je houden, want de paden die je bewandelt lopen soms evenwijdig maar vaak ook niet.
Ik besluit mijn weg te vervolgen, de weg naar mijn eigen wereld van vandaag de dag. Op weg daar naar toe denk ik aan de kleine ik en alles wat hem nog te wachten staat, aan dat alles wat voor mij in het verleden ligt. Zoals bij een ieder zal ook voor hem het leven soms goed gezind zijn en soms zou het hem pijn doen. Maar als hij over tientallen jaren weer op deze plek is, zou hij beseffen dat het allemaal niet voor niets is geweest en dat hij nu eenmaal een tevreden man is. 

 


Golven die omarmen

Na een zomer vol dramatiek en verdriet, besloot hij dat tijd was om er voor een paar dagen tussenuit te gaan. Lang nadenken over zijn bestemming hoefde hij niet. Hij zou zijn koffer pakken en vertrekken naar een van de Waddeneilanden. Als er ergens een plek was om tot rust te komen, dan was het daar. Zee, strand, bossen, pittoreske dorpen en vooral heel veel stilte. Ideaal voor hem met de gemoedstoestand die hij toen had. Spontaan had hij zijn verblijf geboekt en een paar dagen later vertrok hij. Onderweg met trein, bus en boot met een van de mooiste plekken in Nederland als eindbestemming.

Eenmaal aangekomen gooide hij zijn koffer op het bed. Zin om uit te pakken had hij niet maar het vooruitzicht om straks voor even te mogen verdwijnen in de bossen, was een mooie stok achter de deur. De daaropvolgende dagen maakte hij lange wandelingen, zonder iemand tegen te komen. Weilanden gingen over in bossen. Bossen gingen over in duinen. Het was net zo rustgevend als wonderschoon. Hij was letterlijk ver verwijderd van het toneel waar het drama zich had afgespeeld. Weglopen van je gevoelens had hij nooit gekund. Hij nam ze dus met zich mee om ze hier op het eiland te filteren. Zoals sneeuw smelt in de zon, zo ging ook de inwendige storm liggen, door de kalmte die het eiland uitademende. Negatieve emoties leken meegenomen te worden door de wind. Tijdens de wandelingen was hij vaak in gesprek met zichzelf. Over hoe dit allemaal had kunnen gebeuren, wat hij goed had gedaan, wat hij voor een volgende keer niet moest vergeten en het belangrijkste; hij dacht aan de toekomst.
Wat die toekomst ook brengen zou, hij wist dat hij de sleutel tot gelukkig zijn zelf in handen had. Ongeacht wat andere mensen ervan zouden vinden. Hij zou doen wat hem kon helpen, de weg naar boven weer te vinden. Als dat betekende, dat hij zich een paar dagen zou opsluiten op een eiland, dan was dat maar zo.

De uitwerking van het alleen zijn stelde hem niet teleur. De laatste jaren was hij regelmatig te vinden op een van de eilanden en dit bezoek, bevestigde alleen maar waarom hij er zo graag kwam. Op zoek naar rust en hij vond rust. Op zoek naar positiviteit en hij vond het.
Na enkele dagen, toen hij terug was op het vaste land, voelde hij zich blij en de bevestiging dat hij de juiste keuze had gemaakt, deed zijn zelfvertrouwen goed. De weg was nog lang en niets ging zonder vallen en opstaan. Maar de wind op het eiland had hem in de juiste richting geduwd. De golven die het eiland al die tijd omringde, hadden daar zijn ziel omarmd.

Tekening: Danuta de Vries


De nieuwe werkelijkheid

De wereld kende vele pijnen. Op sommige plekken waren de pijnen heviger dan op andere. Maar het leek alsof de pijn zich overal op aarde had verspreid. Het vuur van brandhaarden deed de aarde verschroeien. Het rook van bombardementen gaf de lucht een grijze kleur. Woorden van haat maakten de ogen van mensen donker. Te midden van het geweld om zich heen, besloot hij dat het zo niet langer kon. Er moest iets gaan gebeuren en dus trok hij erop uit. Hij kon nauwelijks bevatten dat niemand nog op het idee was gekomen. Met alles wat er gaande was in de wereld, was de oplossing even radicaal als logisch. Wat kon hij anders doen dan dat? Veel te lang waren er mensen geweest, die de andere kant op hadden gekeken. Veel te lang hadden de explosies plaats kunnen vinden, zonder dat iemand naar voren durfde te stappen en de leiding nam. Omwille van het goede. Omwille van het leven. En dus ging hij op weg. Om te doen wat er simpelweg gedaan moest worden. De weg naar zijn eindbestemming was lang en niet gemakkelijk. Onderweg vertelde hij mensen over zijn plannen. Zij verklaarde hem voor gek. Sommige probeerde hem zelfs tegen te houden maar ergens begreep hij hun ongerustheid wel. Wat hij zou gaan doen, zou ieder zijn leven over de hele wereld beïnvloeden. Ook die van de mensen die goedwillend waren maar het was al veel te laat om het kaf van koren te scheiden. Het was alles of niets. Andere mensen hadden weer grote bewondering voor hem. Hij ging namelijk iets doen wat maar weinig andere mensen zouden durven te doen.

De reis kende vele ontberingen. Het gevaar van het vele geweld lag altijd en overal op de loer. In de verte hoorde hij het geschreeuw van wanhoop. Hij doorkruiste kolkende rivieren van tranen. Stormen van woede deed hem wankelen maar zijn vastberadenheid hield hem overeind. Na een lange reis kwam hij uiteindelijk bij een grote open plek. Zijn doel was in zicht. In het midden van de open plek stond een paal. Op die paal was een grote rode knop bevestigd. Ernaast stond een bordje. Zowel het bordje als de paal waren ingepakt door mos en takken. Alsof hier al jaren niemand meer geweest was. Hij moest moeite doen om het bordje te kunnen lezen, ook al wist hij heel goed wat er stond. "Alleen de rode knop gebruiken bij extreme uitzichtloosheid, overal ter wereld." Voor even stond hij aan de grond genageld. Niet dat hij twijfelde over zijn daad.

Maar dit moment was te bijzonder om er niet even bij stil te staan. Hij was zich heel goed bewust van wat hij zou gaan doen. De spanning bouwde zich op in zijn lichaam. Zijn hart bontste zijn keel. De adrenaline spoot bijna uit zijn oren. Hij deed een stap naar achteren. Hij balde zijn vuist en stak zijn arm in de lucht en met een grote schreeuw plofte zijn vuist op de rode knop. De paal kraakte onder geweld en de splinters braken af maar het kraken een armetierig schouwspel in vergelijking met wat er toen gebeurde. Met een enorme kracht werd hij meters de lucht in geslingerd om even verderop met een grote klap neer te komen. Zijn botten begaven het bijna. De wereld was tot stilstand gekomen. Waar het dag was, bleef het dag. Waar nacht was, bleef het donker. Oogsten zouden mislukken,mensen en dieren zouden spoedig sterven. De zon hield zich bevroren schuil achter een wolk. Veroordeeld om voor altijd op die plek te blijven staan. Lopen kon hij niet meer.

Overmand door emoties lag hij daar in het hoge gras, met hoofd in zijn armen begraven. Uren gingen er voorbij. Als dit betekende dat hij hier en nu het leven zou laten, dan was dat maar zo. Maar zijn laatste daad zou een van beste zijn geweest. Hij viel in slaap om na een paar uur wakker te worden. Zijn lichaam herinnerde hem eraan dat hij honger en dorst had. Hij schrok want naast hem zat een jonge vrouw. Met grote bewondering in haar ogen keek ze hem aan. "Ik ben hier niet gekomen om je te veroordelen", zei de vrouw. "Ik ben hier gekomen om te zeggen dat ik je heel moedig vind. Overal ter wereld zijn de vuren gedoofd. Mensen zijn gestopt met wat ze aan het doen waren. De nieuwe werkelijkheid heeft hun leven overgenomen." "Goed zo", zei hij. "Ik wilde doen wat het beste was. Namelijk iedereen laten weten dat het tijd is om opnieuw te beginnen. Het spijt me van het leed wat ik heb veroorzaakt. Maar het leed tot nu toe was velen malen groter. Het is tijd voor een nieuwe start". En met die woorden sloot hij zijn ogen. Ze begreep maar al te goed wat hij bedoelde. Zijn levenloze lichaam liet ze waar het al die tijd had gelegen. Als herinnering aan zijn heldendaad. Toen ging ze op weg, de wijde wereld in, om zijn boodschap te verspreiden. Zodat men van de nieuwe werkelijkheid, deze keer het beste zou proberen te maken.

 

Tekening: Danuta de Vries